Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Genel Müdürlüğü

3 Boyutlu Bina ve Şehir Topografyası Veri Setlerinin Üretimi Projesi Çalıştayı Gerçekleştirildi.

06 Kasım 2019
3 Boyutlu Bina ve Şehir Topografyası Veri Setlerinin Üretimi Projesi Çalıştayı Gerçekleştirildi.

Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan "3 Boyutlu Bina ve Şehir Topografyası Veri Setlerinin Üretimi Projesi" kapanış çalıştayı 5 Kasım 2019’da Ankara/Çankaya, Greenpark Otel’de kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Çalışma 2018 yılında, Bakanlığımızca 2013 ile 2016 yılları arasında gerçek ortofoto üretimi yapılmış olan yaklaşık 40 bin km2'lik kentsel alanda başlamış olup İstanbul, Bursa ve Konya illerinin de 2019 yılında projeye ilave edilmesi ile ülke genelinde il, ilçe ve bazı belde merkezlerini kapsar niteliğe ulaşmıştır. Çalışma, 3-B vektörel bina geometrisinin ülke geneline yaygın şekilde gerçekleştirilmiş olması itibariyle Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Proje kapsamında 3-B vektörel bina geometrisi üretiminin yanı sıra topografik veriseti (DTM/DSM ve türev verisetlerinin) üretimi ile temel istatistiki göstergeler bakımından raporlama faaliyetleri de gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay, açılış konuşması ile başlayarak, proje hakkında genel bilgilendirme yapılması ve yine Genel Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan “Kent Atlasları” projesi ile olan ilişkisinden de bahsedilmesi ile sonlandı.

Daha sonra proje yürütücüleri tarafından 3-B kent modellerinin kullanım alanları, dünya örnekleri, proje yapım metodolojisi, “dijital ikiz” kavramı, veri modeli tasarım ilkeleri, OGC “İndekslenmiş 3-B Sahne Katmanları” (I3S ve SLPK formatları) hakkında bilgi verilerek çalışma ile elde edilen sonuç üretimlerden örnekler gösterildi. Çalıştayın gerçekleştirildiği alanda kurulan stantlarda farklı illerden örnek ürünler sergilenerek katılımcıların verisetlerine ilişkin görüş ve talepleri alındı. Çalıştay süresince katılımcılar CityGML formatında üretilmiş 3B vektörel bina geometrilerini, sayısal arazi modellerini, güneşlenme potansiyeli tematik haritalarını, hacim bazlı yapısal yoğunluk gridlerini ve yerleşim birimlerine ilişkin analiz raporlarını inceleme fırsatı buldu. Çalıştay öğleden sonra yapılan 2 oturumu takiben salondan görüş ve önerilerin alınması ile sonlandı.

Proje kapsamındaki üretilen sonuç ürünlerin örneklerine ve tanıtım videolarına

cbs.csb.gov.tr/sonuc-urun-ornekleri-i-91324

adresinden erişilebilmektedir. 3-B bina geometrisi vektör veri yapısı ve örnek verisetine ise

cbs.csb.gov.tr/3b-bina-modeli-ornek-veri-kumesi-i-91887

adresinden ulaşılabilmektedir.

Proje Ekibi:

İsmail TÜZGEN Genel Müdür
Dr. Akın KISA Genel Müdür Yardımcısı
Dr. Naim Cem GÜLLÜOĞLU Şube Müdürü
Erdem ÖZER Yüksek Mühendis
Dr. Erdal YILMAZ Proje Yöneticisi
Dr. Murat AVCI Proje Yöneticisi
Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır