Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Genel Müdürlüğü

İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı kapsamında yapılan çalıştay 20 Temmuz 2016 tarihinde İller Bankası Sosyal Ve Eğitim Tesislerinde gerçekleştirildi.

20 Temmuz 2016
İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı kapsamında yapılan çalıştay 20 Temmuz 2016 tarihinde İller Bankası Sosyal Ve Eğitim Tesislerinde gerçekleştirildi.
İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı Kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Çalışmaları
      2014 yılında Yatırım Yeri Belirleme Çalışma Grubu’nda yer alan çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan toplantılarda iki farklı durumun ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.
      Yatırım yerleri ve yatırım sektörleri incelenirken en önemli konulardan birisi kurumlarla olan süreç ilişkileri ve süreçlerdeki yasal düzenlemeler ile coğrafi olarak bölgeye ait özelliklerin bilinmemesinden kaynaklanan güçlükler.
      Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kısa, orta ve uzun vadede yapılacak işbirliği ile tüm ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacaktır.
Yapılacak çalışmalarda Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
  • Yatırıma uygun yerlerin tespitine ilişkin coğrafi verileri bulunan kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparak Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi Altyapısını da kullanarak koordinatör görevi görecektir.
  • Kurum ve kuruluşların coğrafi verilerini, internet üzerinde hazırlanacak ve coğrafi veri analizleri yapabilecek bir yazılım ile destekleyerek yatırımcıların karar destek sistemlerini hızlandıracak bir yapı kuracaktır.
Sistemin amaçlarından en önemlisi yatırımcılar tarafından yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi için ilgili kurumlarla beraber fizibilite çalışması yapılarak, temel yatırım sektörlerinin yer seçimi kriterleri ve bu kriterlerin sorgulanabilmesine imkan veren servisler belirlenecektir.
Bu kapsamda;
  • Ulusal Coğrafi Bilgi Sisteminin Kurulması ve Yönetilmesi Hakkında Yönetmelik” 20.03.2015 tarih ve 29301 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
  • İlgili kurum ve kuruluşlarla veri paylaşım protokolleri imzalanmıştır.
  • Coğrafi bilgi sistemi altyapısı hazırlanmıştır.
  • ATLAS (www.atlas.gov.tr) uygulaması üzerinden web servisi veren kurum ve kuruluşların coğrafi verileri paylaşıma açılmıştır. Web servisi bulunmayan kurum ve kuruluşlarından coğrafi verilerin fiziksel olarak temin edilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmaktadır.
2016 yılında kurum ve kuruluşların coğrafi verilerini, internet üzerinde hazırlanacak ve coğrafi veri analizleri yapabilecek bir yazılım geliştirmek üzere Kalkınma Bakanlığına proje sunulmuştur.
Yapılan Çalışmalar
Ekonomi Bakanlığı, Başbakanlık, Kalkınmayı Destekleme Ajansı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü temsilcileri ile toplantı yapılarak mevcut sistemler ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir.
Yapılacak çalışmalar kapsamında Kalkınma Bakanlığı ve Yatırım Ajanslarının konuya ilişkin görüşleri alınmıştır. Bu aşamadan sonra öncelikli olarak mekânsal planlama çalışmalarında kullanılan kriterlerin baz alınması planlanmaktadır. Ayrıca ihtiyaç duyulan veriler için de kurum ve kuruluşlar ile protokol çalışmaları yapılması ve sistemlerinin yeterli olup olmadıklarının tespit edilmesi konusunda çalışma yapılacaktır.
Kalkınma Ajanslarının katılımıyla 16 Mayıs 2016 tarihinde Bakanlığımızda bölgelerin öncelikli sektörleri, bu sektörler için yerseçimi kriterleri ve gerekli veri setleri üzerine değerlendirme toplantısı yapılmış ve çalışmaların çalıştay şeklinde derinleştirilmesi ve sağlıklı veri altyapısı ağı kurulması noktasında işbirliğinin geliştirilmesine karar verilmiştir.
20 Temmuz 2016 tarihinde ilgili kurum ve kuruluşlar, kalkınma ajansları, üniversite, yerel yönetim temsilcileri ile çalıştay yapılmıştır. Bu kapsamda düzenlenen çalıştay sonucunda sektörler ve kriterler ile ilgili gereksinim raporu hazırlanarak, ilgili kurum ve kuruluşlarla veri paylaşım protokolleri hazırlanacaktır. Bu aşamada kurum ve kuruluşların da sistemin sürekliliği için altyapılarının uygunluğu araştırılarak raporlanacaktır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü sunumunu indirmek için tıklayınız.

Karadeniz Teknik Üniversitesi sunumu için tıklayınız.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır