52. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (Tour of Turkey) 24 Nisan - 1 Mayıs 2016 tarihleri arasında 8 etap halinde gerçekleştirildi. Farklı ülkelerden 122 sporcu ve 16 profesyonel takım ile İstanbul’dan başlayan turda; Kapadokya, Aksaray - Konya, Seydişehir - Alanya, Alanya - Kemer, Kumluca - Elmalı, Fethiye - Marmaris ve Marmaris - Selçuk etaplarında bisikletçiler yaklaşık 1250 kilometrelik güzergahta pedal bastılar. Dünya Bisiklet Birliği (UCI) takviminde halen “2 HC” kategorisinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu son yıllarda gösterdiği gelişim neticesinde bu sene “Fransa Bisiklet Turu”, “İtalya Bisiklet Turu” gibi organizasyonların da içinde yer aldığı, en üst kategori olan “Dünya Turu” kategorisine aday konumdadır.
Bilindiği üzere, “Çevre Kanunu” uyarınca ve Bakanlığımızın “yaşanabilir çevre, marka şehirler” vizyonu doğrultusunda çevre kirliliğini azaltıcı faaliyetler Bakanlığımızca özendirilmekte ve desteklenmektedir. Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanlığı ile koordinasyon sağlayarak turun gerçekleştirileceği 8 etaba ilişkin güzergah haritalarının farklı detay seviyelerinde hazırlanması, yükseklik ve eğim verilerinin analiz edilerek parkur profil grafiklerinin oluşturulması faaliyetlerini Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamalarıyla yüksek doğrulukta gerçekleştirmiş ve teknik bir dokuman olan tur yarış kitabına katkı sağlamıştır. Böylelikle ülkemiz coğrafyasında gerçekleştirilen ve bisiklet kullanımını özendiren turun en üst kategori olan “Dünya Turu” kategorisi için adaylığı daha da güçlenmiştir. Genel Müdürlüğümüzce sağlanan teknik desteğe spor etkinliğin canlı olarak yayınlandığı TRT Spor kanalında da yer verilmiştir (videoya ulaşmak için tıklayınız). Söz konusu uluslararası spor etkinliğine Genel Müdürlüğümüzce sağlanan teknik desteğin ilerleyen yıllarda da artarak devam etmesi hedeflenmektedir.
Motorlu taşıt trafiğinden kaynaklanan hava ve gürültü kirliliğinin azaltılması ile küresel ısınma üzerinde olumlu etki yaparak insan sağlığının, çevrenin korunması açısından önem taşıyan, ekonomiye de önemli katkılar sağlayan bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması “yaşanabilir çevre” vizyonunun tamamlayıcı bileşenlerinden biridir. Bu kapdamda, Bakanlığımızca hazırlanmış olan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik” 3 Kasım 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir (yönetmeliğe erişmek için tıklayınız). Belirlenen teknik şartlara uygun proje sunmaları halinde, bisiklet yolları yapımı için ulaşım altyapısı, kavşak düzenlemeleri ve sinyalizasyon sistemi bisiklet yolu yapımına uygun olan yerel yönetimlere Bakanlığımızca sağlanan finansman desteği de sürmektedir.