Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BAYRAKTAR, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezinde 3-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen ‘16. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı’ programına katıldı.
Prof. Dr. Rasim Deniz tarafından yönetilen “Harita Sektörü Kamu Yöneticileri Paneli’ne panelist olarak katılan Hüseyin BAYRAKTAR, CBS Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini özetledi. Genel Müdürlüğümüzün kanunla verilen görevlerin büyük kısmının ulusal düzeyde olduğunu belirten Hüseyin BAYRAKTAR, coğrafi verilerin üretilmesi ve paylaşılmasında Bakanlığımızın politikalarını ve gelinen seviyeyi katılımcılarla paylaştı. Panelde, sonuçları merakla beklenen Gerçek-Ortofoto Projesinin başarı ile bitirildiği ve kamu kurumlarımız ile bedelsiz olarak paylaşıldığı ifade edildi. Genel Müdür Yardımcımız, Projede elde edilen hava fotoğrafları, yer kontrol noktaları, yöneltme parametreleri vb. teknik verilerin Belediyelerimiz ile bedelsiz paylaşılması neticesinde talep eden tüm Belediyelerimizin bu verileri kullanarak halihazır haritalarını çok kısa bir sürede ve en az 7 kat daha az maliyetle ürettiklerini belirtti.
Ayrıca, Bulut Kent Bilgi Sistemleri Projesinin yaygınlaştırılması ile finansman ve insan kaynağı sıkıntısı olan Belediyelerimizin de çağın gereksinimlerine uygun, hizmet kalitesini ve vatandaş memnuniyetini üst seviyeye çıkaracak KBS teknolojilerinden faydalanmalarının sağlanacağı ifade edildi.
CBS Uzmanlığı ve CBS Operatörlüğü ile ilgili sorulan soruya cevap veren Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BAYRAKTAR, mesleki yeterliliğin belgelenmesine tüm dünyada ve özellikle ülkemizde her meslek disiplininde ihtiyaç duyulduğunu söyledi. CBS alanında hem operatör seviyesinde hem de uzman seviyesinde büyük bir yetkin personel talebi olduğunu ve Genel Müdürlüğümüzün görevleri arasında yer alan bu konuda ciddi faaliyetler yapıldığı ifade edildi. Hüseyin BAYRAKTAR, özellikle harita mühendislerinin yoğun olarak faydalanacağı düşünülen CBS Uzmanlığının, yakın gelecekte istihdama da önemli katkısı olacağını belirtti.
Panelin diğer panelisti olan Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Gökhan KANAL ise, tapu sicilinin ana unsurlarından birinin tapu planları, yani kadastro haritaları olduğuna değindi ve TKGM’nin kadastro haritalarının üretilmesi noktasında harita üreten büyük kuruluşların başında geldiğini, ayrıca, bünyesinde çalıştırdığı harita mühendisleri ile de sektörde büyük istihdam yarattığını ifade etti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün son 14 yılda yaptığı başarılı çalışmalarla kadastroyu ülke çapında tamamlanma seviyesine getirdiğini kaydeden Gökhan KANAL, Mekânsal Bilgi Sisteminin kurulmasına esas teşkil eden yüksek doğruluklu geometrik ve hukuki verilerin elde edildiğini vurguladı. 2009 yılında işletime alınan TUSAGA-AKTİF projesi ile tüm ülke ve K.K.T.C. genelinde 24 saat gerçek zamanda coğrafi konum cm. duyarlılığında belirlenmekte olduğunu belirten Gökhan KANAL “Hâlihazırda 8600 civarında kamu ve özel sektör kullanıcısına hizmet vermekteyiz. 2014 yılı içerisinde web sitemize eklediğimiz parsel sorgulama uygulaması ile parsele ait temel verilerin herhangi bir kısıt olmaksızın tüm vatandaşlara sunumu sağlanmış olup, 2015 yılında da mobil parsel sorgulama uygulaması hizmete sunulmuştur” diye konuştu.
Kurultayda Genel Müdürlüğümüz Coğrafi Bilgi Daire Başkanı Akın Kısa tarafından ATLAS, Coğrafi Veri Servis Havuzu ve Geoportal Uygulamasının detaylı sunumu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Uzman Yardımcısı Yasin TUTAK, tarafından “Raster Verilerin E-Ticaret Uygulaması İle Paylaşımı” başlıklı sunumunda raster verilerin arşivleme, yönetim, damgalama, satış ve indirme işlemlerine imkan sağlayan rasticaret sistemi sunulmuş ve Harita Mühendisi Yasemin KILIÇ, “İHA ve Hava Kameralı Uçak İle Havadan Alınan Görüntüler Sonucu Elde Edilen Ürünlerin Karşılaştırılması” başlıklı sunumunda zaman, hassasiyet, iş yükü, kullanılabilirlik vb. kriterler açısından iki farklı yöntemin karşılaştırılması sunulmuştur.