Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü
Coğrafi Bilgi Sistemleri
Genel Müdürlüğü
Sık Sorulan Sorular
Gençler bulunduğu bölgedeki etkinliklerden nasıl haberdar olabilir?
Bulunduğunuz ilçedeki Kent Rehberlerinden, yaşadığınız ilçedeki etkinliklerin yeri, zamanı ve içeriği hakkında bilgi sahibi olunabilir ya da Ulusal Kent Rehberinden farklı il ve ilçelerin bültenine kayıt yaparak etkinliklerden mail aracılığıyla da haberdar olunabilmektedir. https://bulutkbs.gov.tr/Rehber/#/app?95
e-Plan Otomasyon Sistemleri nedir?
Ülkemizdeki tüm mekânsal plan süreçlerinin yönetildiği, planlara ilişkin sözel ve mekânsal verilerin bir arada tutulduğu, coğrafi verilere ilişkin sorgulama, görüntüleme ve analiz işlemlerinin gerçekleştirilebildiği, 11 tane alt sistemin içinde bulundurduğu gelişmiş bir coğrafi bilgi sistemi platformudur.
e-Plan Otomasyon Sistemleri üzerinden hangi işlemler yapılabilir?
e-Plan otomasyon Sistemlerinde planlara ilişkin tüm süreçler dijital olarak işletilebilmektedir. Ülke ölçeğinde askıdaki ve yürürlükteki tüm planlara vatandaşlarımızca ulaşılabilmekte, askıdaki planlara itiraz edilebilmekte, imar durumu hakkında bilgi alınabilmektedir. Bununla birlikte plan müelliflerinin kayıt ve belgelendirilmelerine ilişkin tüm dijital süreçler e-Plan Otomasyon Sistemleri üzerinde gerçekleştirilmektedir.
e-Plan Otomasyon Sistemlerini nasıl kullanabilirim?
e-Plan Otomasyon sistemlerini kullanmak için platformun web sitesine (https://e-plan.gov.tr/) giriş yapmanız yeterlidir. Giriş yaptıktan sonra, vatandaşların erişimine açık olan Askıdaki Planlar, Yürürlükteki Planlar ve İmar Durumu Sorgulama sistemlerine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu sistemler üzerinden imar planları ve imar durumları ile ilgili bilgilere erişebilir, sorgulamalar yapabilirsiniz. Ayrıca e-Plan Mobil uygulamasını App Store ve Google Play'den indirerek, mobil cihazlarınız üzerinden de bu hizmetlere erişebilirsiniz.
Akıllı şehir nedir ve neden önemlidir?
Akıllı şehirler; paydaşlar arası iş birliği ile hayata geçirilen, yeni teknolojileri ve yenilikçi yaklaşımları kullanan, veri ve uzmanlığa dayalı olarak gerekçelendirilen ve gelecekteki problem ve ihtiyaçları öngörerek hayata değer katan çözümler üreten daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirlerdir.
Akıllı şehir teknolojileri hangi alanlarda kullanılıyor?
2020 – 2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 16 Akıllı Şehir Bileşeni tanımlanmıştır. Bileşenler: Akıllı Çevre, Akıllı Güvenlik, Akıllı İnsan, Akıllı Yapılar, Akıllı Ekonomi, Akıllı Mekân Yönetimi, Akıllı Sağlık, Akıllı Yönetişim, Bilgi Teknolojileri, Akıllı Ulaşım, Akıllı Enerji, İletişim Teknolojileri, Bilgi Güvenliği, Akıllı Altyapı, Afet ve Acil Durum Yönetimi, Coğrafi Bilgi Sistemleri.
Türkiye'deki akıllı şehir projeleri nelerdir?
Dünyada ve Türkiye'de vatandaş odaklı hizmetlerin, yaşam kalitesinin artırılması ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda birçok akıllı şehir yaklaşımı geliştirilmektedir. Bu yaklaşımlar ile farklı alanlarda akıllı şehir projeleri hayata geçirilmektedir. Türkiye’de yer alan başarılı örneklere linklerden ulaşılabilir.
Akıllı şehir projelerine nasıl dahil olabilirim?
Gençler, akıllı şehir projelerinde gönüllü çalışmalara katılabilir, girişimcilik projeleri geliştirebilir, bu alanda açılan eğitim programlarına katılabilir veya yerel yönetimlerin akıllı şehit alanındaki çalışmalarını takip edebilir.
Akıllı şehirler çevreye nasıl katkı sağlar?
Akıllı Çevre, BİT desteği ile çevre ve doğanın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi, yeşil alanlar ve su kaynaklarının kontrol edilebilmesidir. Yenilenebilir enerji, sürdürülebilir kaynak yönetimi, akıllı enerji şebekeleri, mikro şebekeler, akıllı sayaçlar, ileri hava kirliliği izleme sistemleri, çevre dostu yeşil binalar, yeşil şehir planlaması, enerji verimli akıllı sokak aydınlatmaları, katı atık yönetimi, akıllı su yönetim ve drenaj sistemlerini kapsamaktadır. Akıllı şehirlerin; • Doğal kaynakların verimli kullanılmasının sağlanması ve geri kazanımı, • İşletme ve yatırım maliyetlerinin düşürülmesi, • İnsan sağlığı ve çevre kirliliğine ilişkin risklerinin azaltılması, • Yenilenebilir ve sürdürülebilir elektrik sistemlerinin değişen üretim ve tüketim modellerinin desteklemesi, • Dağıtılmış enerji kaynaklarını entegre ederek enerji güvenilirliğinin artırılması, gibi çevreye katkıları bulunmaktadır.
Akıllı şehirlerde ulaşım nasıl daha kolay ve verimli hale geliyor?
Akıllı Ulaşım Sistemleri ile; • Çevreye duyarlı sistemlerin geliştirilmesi • Düşük CO2 emisyonu • Trafik kazasının azaltılması • Ulaşım süresinin azaltılması • Trafik sıkışıklığının azaltılması • Gelişmiş trafik akışının ve güvenliğinin sağlanması • Toplu taşımaya yönelimin artırılması • İnsanların yaşam kalitesinin artırılması • Altyapı problemlerinin giderilmesi • Mobilitenin artırılmasına yönelik altyapının oluşturulması •Farklı sistemler arası veri entegrasyonu ve alışverişinin sağlanması Hedeflenerek ulaşımın daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmesi sağlanır.
Akıllı şehir paydaşları arasındaki etkileşim ve iş birliğinin sağlanması adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
Doğru akıllı şehir projelerinin hayata geçirilerek yaygın kullanımın sağlanması ve bu alandaki ihtiyaçlara yönelik çözümlerin tespit edilerek tedarik faaliyetlerinin ortak bir terminoloji ve anlayış kapsamında yürütülmesi amacıyla “Akıllı Şehir Ekosistemi Platformu" oluşturulmuştur. Bu platform ile, akıllı şehir teknoloji üreticileri, çözüm ve hizmet sağlayıcıları arasında bilgi transferi ve iş birliği olanakları sağlanmaktadır.